Bateriile si acumulatorii sunt principala sursa de poluare cu metale grele (plumb, mercur, nichel, cadmiu, etc) a depozitelor de deseuri. Continutul de metale grele pe care il au bateriile portabile uzate, pot afecta foarte grav mediul si sanatatea populatiei. Este foarte important deci, ca acestea sa nu fie aruncate la un loc cu gunoiul menajer ci colectate separat in vederea reciclarii.
In depozitele de deseuri, există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafată. De asemenea, mercurul, de exemplu, este un metal greu care se acumuleaza si este absorbit prin piele cauzand grave probleme de sanatate populatiei.
Un alt argument privind colectarea selectiva a bateriilor si reciclarea acestora, il reprezinta continutul de materii valoroase, cum ar fi magneziu si zinc, care s-ar putea recupera si folosi pentru producerea altor bunuri, economisind astfel resurse.
De aceea, nu aruncati niciodata bateriile si acumulatorii uzati, la un loc cu gunoiul menajer! Colectarea selectivă a bateriilor portabile este o obligatie legala pe care trebuie sa o respectam in vederea reciclarii acestora si a evitarii posibilitatii ca acestea sa ajunga sa fie depozitate la groapa de gunoi
Ce trebuie sa facem cu acestea, dupa ce le-am colectat separat? Magazinele care comercializeaza baterii portabile sunt obligate prin lege sa primeasca bateriile folosite, in mod gratuit. De asemenea, le puteti depune la centrele de colectare autorizate de pe raza domiciliului dumneavoastra.