Biodeseurile provenite din gradini, parcuri, solare, sere, mancare neconsumata din bucatarii, cantine, restaurante se pot transforma prin procedee mecano-biologice in compost.
Prin compostarea biodeseurilor, evitam depunerea si aglomerarea gropilor de gunoi.
Iarba, dupa tunderea gazonului;
Frunze de orice fel;
Crengi, maruntite in prealabil;
Radacini de plante, plante uscate, fara pamant;
Resturi vegetale de flori, fructe, legume, fara pamant;
Resturi alimentare degradabile din bucatarie cum ar fi coji oua, samburi, coji, cotoare ale legumelor si fructelor;
Mancare neconsumata;
- deseuri de origine animala de tipul oase, carne;
- deseuri lichide de lactate: lapte, lapte batut, etc;
- deseuri lichide de mancare: ciorbe, supe, zeama de la muraturi, etc;
- este necesar ca biodeseurile sa fie maruntite (exemplu crengile) pt a nu sparge sacul;
- biodeseurile provenite din alimente trebuie sa fie separate de lichide, folii aluminiu sau plastic;
- biodeseurile provenite din parcuri, gradini, solare nu trebuie sa contina pamant;