Medicamentele contin substante chimice active care pot avea efecte nocive asupra mediului si a sanatatii umane, in cazul in care ajung sa fie aruncate la gunoi sau in sistemul de canalizare.
Posibilitatea ca medicamentele expirate, cele cu ambalajul deteriorat sau cele care nu au fost utilizate in totalitate dupa un tratament, sa fie depozitate la un loc cu gunoiul menajer, implica riscul ca acestea sa polueze solul si apa si astfel sa produca imbolnaviri, intoxicatii grave, reactii alergice, etc.
Este important sa incercam in primul rand sa prevenim transformarea medicamentelor pe care le folosim, in deseuri. Acest lucru implica sortarea acestora, tinerea evidentei medicamentelor detinute si a termenului de valabilitate a acestora, in scopul evitarii achizitionarii fara rost, de noi medicamente.
In situatia in care constatam ca unele dintre medicamentele pe care le detinem, au expirat sau decidem ca nu mai avem nevoie de ele la sfarsitul unui tratament, acestea nu se arunca in niciun caz la cosul de gunoi si nu se varsa la chiuveta sau la toaleta.
Medicamentele expirate trebuie colectate separat si depozitate in conditii de siguranta, fara a fi lasate le indemana copiilor, intr-o cutie sau o sacosa, dupa care vor fi depuse la farmacii, în vederea eliminării finale prin incinerare, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 119/2014, art. 38, alin.c).